Uitbreiding van de elektriciteit? Extra groep plaatsen!

Een extra groep plaatsen meterkast is af en toe nodig en is afhankelijk van jouw stroomafname. De meterkast is opgedeeld in verschillende groepen. De energieleverancier levert via een hoofdvoeding elektriciteit. Deze wordt in de meterkast gesplitst in diverse groepen die weer worden onderverdeeld in subgroepen. Elke subgroep behoort tot een bepaald gedeelte of is toebedeeld aan een bepaald apparaat, bijvoorbeeld de wasmachine.

Als de stroomafname groter is dan de groepen aankunnen, dan slaan de stoppen door.  Vaak merk je pas dat dit noodzakelijk is bij de aanschaf van een nieuw apparaat, zoals een wasdroger bijvoorbeeld. Als de stoppen doorslaan kun je een draad aanleggen via een andere groep. Vaak blijken die groepen ook al overbelast. In dat geval kun je een extra groep laten plaatsen in de meterkast. Voor het plaatsen van een extra groep in de meterkast kun je terecht bij TZS bouwgroep.

Een nieuwe groepenkast kopen of een extra groep plaatsen meterkast

Wanneer je huis is voorzien van een oude groepenkast met witte smeltzekeringen dan is het misschien niet zo’n goed idee om hier een extra groep aan toe te voegen. Wanneer de extra groep die je wilt toevoegen ook nog eens de vijfde groep is, moeten we ook een nieuwe aardlekschakelaar erbij plaatsen. Dit is een eis volgens het bouwbesluit. Dat is in veel gevallen, vanwege de beperkte ruimte niet mogelijk.

Je kunt dan, in plaats van een extra groep te plaatsen in de meterkast, beter kiezen voor een nieuwe groepenkast. Een nieuwe groepenkast is vaak veiliger en heeft als voordeel dat deze makkelijker uit te breiden is. Zowel het aanleggen van een nieuwe groep als het plaatsen van een nieuwe groepenkast moet wel gedaan worden door gecertificeerde vakmensen. TZS bouwgroep heeft deze vaklieden in dienst en wij kunnen je bovendien advies geven wat de beste optie is voor jouw situatie.

Stroompunten aanleggen tijdens badkamer renovatie

In een groepenkast zitten verschillende groepen. Deze groepen zorgen ervoor dat een overbelasting geen gevaarlijke kortsluiting veroorzaakt. Huishoudelijke apparaten kunnen veel stroom verbruiken en dat is de reden dat deze apparaten op een aparte groep moeten worden aangesloten.

Denk hierbij aan:

  • De wasmachine
  • De wasdroger
  • Een oven
  • Een magnetron
  • Een elektrische kachel
  • Een inductie kookplaat

De hoeveelheid groepen die je nodig hebt, hangt dus af van het aantal apparaten in je huis. Natuurlijk kun je naast één van deze apparaten nog meer ‘kleinere’ apparaten op diezelfde groep aansluiten. Het is ook mogelijk om ervoor te zorgen dat je, als je twee of meerdere apparaten op één groep aansluit, deze nóóit tegelijk aan kunt zetten!

Zonnepalen of een laadpaal vragen om aanpassing groepenkast

Ga je zonnepanelen plaatsen? Dan is het ook nodig om een extra groep in de meterkast te maken, of de oude meterkast te vervangen door een nieuwe! Zeker als je ook stroom gaat terug leveren aan de energiemaatschappij is deze aanpassing nodig. Om overbelasting te voorkomen moet die meterkast goed worden aangesloten. In nieuwbouwwoningen zit een meterkast met een 3 fasen aansluiting en dat betekent dat deze geschikt is voor het aansluiten van zonnepanelen.

Bij oudere woningen komt er maar één elektriciteitskabel binnen. Dat betekent dat je een 1 fase aansluiting hebt. Het beste is om dan de groepenkast te vervangen. Dit hele verhaal geldt ook voor het aansluiten van een laadpaal. Je levert dan misschien geen stroom terug, maar je hebt die aansluiting wel nodig om je auto te kunnen opladen. TZS bouwgroep kan je hierbij adviseren en onze gecertificeerde elektricien kan elk elektriciteitsplan klaren.

Vrijblijvende offerte ontvangen?

Binnen 2 minuten online geregeld!