Stroompunten aanleggen badkamer

Je kunt, ook in de badkamer, niet zonder stroompunten. Het stroompunten aanleggen badkamer moet volgens bepaalde eisen verlopen. Iedereen weet dat elektriciteit en water niet zo’n goede combinatie is. Water is namelijk een goede elektrische geleider. Om nu te voorkomen dat jouw vochtige lichaam in contact komt met elektrische spanning, zijn er regels opgesteld. Alle vochtige ruimtes moeten voldoen aan deze regels. De zogeheten NEN normen. Een badkamer en een doucheruimte moeten dan ook altijd geaard zijn.

In de praktijk betekent dit dat alle voorwerpen geaard zijn met een aarddraad en aan de aardedraad van de elektrische installatie verbonden zijn. Gevolg: alle voorwerpen hebben dezelfde potentieel aarde. Er vloeit dus geen stroom (door iemand heen) wanneer die persoon verschillende metalen voorwerpen in de badkamer tegelijk aanraakt.

De elektricien van TZS bouwgroep is van deze normen en eisen op de hoogte en wordt jaarlijks bijgeschoold.

Veiligheidszones waarbij rekening moet worden gehouden

Elke badkamer of doucheruimte kan worden ingedeeld in verschillende zones. De apparatuur die wordt geplaatst in één van die zones moet dan ook voldoen aan de eisen die horen bij die zone. Dit is de zogeheten IP eis. Er zijn verschillende zones, maar ook verschillende IP-waarden. De elektricien van TZS bouwgroep is volledig op de hoogte waar in de badkamer zich de zones bevinden. Hij weet precies aan welke IP-waarde de apparatuur moet voldoen.

Het is dan ook belangrijk dat je badkamerverlichting kiest die voldoet aan deze eisen. Elke lamp heeft een aanduiding, een klasse, die weer te maken heeft met die aansluiting. Zo staat op bijvoorbeeld wasmachines, vaatwassers en waterkokers het klasse II symbool omdat deze apparaten in aanraking komen met water. Bij twijfel kunnen de experts van TZS bouwgroep je altijd adviseren.

Stroompunten aanleggen tijdens badkamer renovatie

In de badkamer is ook een stopcontact nodig voor een haardroger, scheerapparaat of voor het opladen van je tandenborstel. Onze elektricien plaatst het stopcontact in de zone waar dit is toegestaan. Daarbij bekijkt hij of de groepenkast is voorzien van een aardlekschakelaar. Als het stopcontact in aanraking kan komen met water plaatst hij een spatwaterdicht stopcontact met minimaal een IP44 waarde. In veel badkamers staat ook de wasmachine en/of een droger.

De elektricien van TZS bouwgroep kan je vertellen waar deze wel of juist niet mag staan. Wil je een TV in je badkamer plaatsen dan moet deze minimaal van een IP65 waarde zijn voorzien. Hiervoor moeten we ook een speciaal stopcontact plaatsen. Ook hierbij kan TZS bouwgroep je adviseren.

Geen aardlekschakelaar? Dan gelden andere eisen

Wanneer je woning niet is voorzien van een aardlekschakelaar dan is het raadzaam om er één te laten aansluiten. Wil je géén aardlekschakelaar, dan moeten alle metalen onderdelen van de vloer, het bad, de douche en de radiator, apart van elkaar geaard zijn. Er mag absoluut geen stopcontact worden geplaatst binnen een straal van 60 centimeter van het bad, de wastafel of de douche. Alle verlichting moet een IP65 waarde hebben en waterdicht zijn. Zo mag je bijvoorbeeld geen gebruik maken van een haardroger in de badkamer. Natuurlijk kan onze elektricien alle verplichte werkzaamheden voor je uitvoeren en we zullen je hierbij op de best mogelijke manier advies als je nieuwe apparatuur aanschaft. Maar we kunnen ook, als je dat wilt, jouw woning voorzien van een aardlekschakelaar.

Wil jij er zeker van zijn dat de elektriciteit van jouw badkamer goed is aangesloten. Besteed deze werkzaamheden dan uit aan TZS bouwgroep. Je kunt hiervoor bij ons een vrijblijvende offerte aanvragen.

Vrijblijvende offerte ontvangen?

Binnen 2 minuten online geregeld!